Kaj so piškotki?

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah in mobilnih telefonih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da se z novo zakonodajo (ZEKom-1) spreminja način obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do  medmrežja, da bi lahko prepoznavala posamezne naprave, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Piškotki so ključnega pomena za zagotavljanje do uporabnika prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove prednostne izbire in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa učinkovitejše in prijaznejše. Piškotki pa so lahko uporabljeni tudi za sledenje uporabniku in oglaševalske namene, kar pa želi zakonodajalec z novelo zakona ZEKom-1 preprečiti.

Piškotki na zaodrasle.si

Na spletnih straneh zaodrasle.si že od samega začetka in ves čas obiska, uporabljamo t.i. »piškotke«, tehnično sredstvo, s pomočjo katerih omogočamo enostavnejšo prijavo, spremljamo najbolj zanimive strani itd. S pomočjo vsega tega izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in udobnejši nakup na spletu.

Na spletnih straneh zaodrasle.si uporabljamo naslednje piškotke:

 

 • Piškotki za boljše delovanje spletne strani
  Med te piškotke spadajo piškotki, ki uporabniku omogočajo prilagajanje spletnih strani uporabnikovem aparatu s katerim je obiskal stran (mobilne napreve, računalnik, tablični računalnik)
 • Strinjanje z vsebino za odrasle
  Na spletni trgovini zaodrasle.si se z uporabo piškotkov strinjate in soglašate s prikazovanjem slik, ki niso primerne za mladoletne osebe. S tem soglasejm se vam namesti dodatni piškotek, ki upravlja soglasje. Trajanje tega piškotka je omejeno na 1 dan.
 • Piškotki za prijavo uporabnikov
  Za prijavljanje registriranih uporabnikov na spletnih straneh zaodrasle.si uporabljamo piškotek z daljšo življenjsko dobo (480 ur ali 20 dni) in svojim uporabnikom s tem omogočamo, da jim prijavnih podatkov ni treba vpisovati vsakič, ko obiščejo našo spletno stran.
 • Piškotek, namenjen analitiki Google Analitics (merjenje obiskanosti spletnih strani)
  Piškotek se uporablja za izdelavo analiz obiska, ki so na voljo izključno podjetju Greta Avsec s.p.

Spletne strani zaodrasle.si ne uporablja t. i. "invazivnih" piškotkov, tj. piškotkov, ki bi se uporabljali za zbiranje (in posredovanje) podrobnih podatkov o uporabnikih, oglaševanje, trženje ali v druge namene, ki bi pomenili poseg v zasebnost uporabnikov.


Onemogočenje piškotkov

Uporabniki se lahko samostojno odločite, ali želite omogočiti uporabo piškotkov. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Informacije o nastavitvah za piškotke (za različne spletne brskalnike) so na voljo na spodnjih povezavah:

Če piškotke izključite, bodo nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

 

Želimo vam veliko užitkov pri nakupovanju na naši spletni strani

 

Ekipa Spletne trgovine Zaodrasle.si

Spletna stran uporablja piškotke za nemoteno delovanje. Več o tem...

Product added to compare.